Həkim Erik Berq bildirib ki, bəzi maddələr şəkərdən daha zərərli ola bilər, baxmayaraq ki, onların bir çoxu gündəlik qidalarda olur.
Erik Berq yayınmaq üçün dörd qidanın adını açıqlayıb.
Bu siyahıya trans yağlar, yüksək fruktoza qarğıdalı siropu, süni dadlandırıcılar və maltodekstrin daxildir
Trans yağlar işlənmiş və qızardılmış qidalarda olur. Onlar pis xolesterol səviyyəsini yüksəldə, ürək xəstəliyi və iltihab riskini artıra bilər. Onlar yalnız 2018-ci ildə ABŞ-da qadağan edilib.
Yüksək fruktoza qarğıdalı siropu (CSF) da narahatlıq doğuran bir məhsuldur. Bu, təbii şəkər deyil, çəki artımına səbəb olur və qaraciyərə zərər verir. CSF bədəndə spirt kimi fəaliyyət göstərir və sağlamlıq risklərini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.
Süni dadlandırıcılar, kalorisiz olmasına baxmayaraq, iştahı artıra, bağırsaq mikrobiotasını poza və hətta insulin müqavimətinə töhfə verə bilər. Bu dəyişikliklər kilo almağa səbəb ola bilər.
Pəhriz və aşağı kalorili qidalarda tez-tez istifadə edilən maltodekstrin əslində orqanizm üçün şəkərdən daha pisdir. Qan şəkəri səviyyəsinin yüksəldə və çəki artımını sürətləndirə bilər. Çox vaxt daha sağlam bir alternativ kimi təbliğ olunsa da, son dərəcə zərərlidir.